Economia col·laborativa procomú

model-econòmic-i-pro

#1

L’economia col·laborativa obre noves possibilitats a partir de la col·laboració directa entre persones. Creiem que cal promoure el desenvolupament del sector d’economies col·laboratives procomú, és a dir, aquelles que prioritzen els models de producció col·laborativa entre iguals a partir de plataformes amb sistemes de governança democràtics i accessibles (sota llicències i codis oberts). L’economia col·laborativa, però, si no és democràtica i no s’orienta al bé comú pot anar en contra d’alguns dels seus principis inspiradors, ja que pot afavorir la concentració de recursos en mans d’uns quants i la precarització de condicions laborals. Per això creiem que cal regular l’economia col·laborativa corporativa per evitar que es converteixi en una eina de precarització del treball.


#2

Un post fue trasladado al siguiente tema: Debat obert sobre “Un nou model econòmic i ecològic”


#3

L’economia col.laborativa no es pot confondre amb l’economia extractiva d’empreses com Uber i Airbnb que es posen aquesta etiqueta quan en realitat són grans multinacionals, que fan dels seus treballadors quasi bé esclaus, sense cap dret laboral, no paguen impostos i a més destrueixen els sectors on s’introdueixen, incomplint les lleis i exercint la competència deslleial.
Per aquesta economia “col.laborativa” no cal regulació, només serveix la prohibició de les seves formes de fer, són el capitalisme més salvatge.


#4

Totalment d’acord amb la Susana. Per això proposo d’eliminar tot el paràgraf. Allò que hi ha d’aprofitable -i en particular la idea que “col·laborar” és una bona cosa- ja es diu en altres llocs.


#5

Sí, el millor seria anul.lar aquest paràgraf, ja que només pot donar lloc a confusió i propiciar la legalitat d’empreses multinacionals amb un gran capital i ubicades a paradisos fiscals, que sota el paraigüa de l’economia col.laborativa, contractan treballadors sense cap dret laboral i competeixen amb grans avantatges amb les petites empreses nacionals que compleixen la nostra regulació comercial, fiscal i laboral.


#6

Jo crec que cal mantenir l’apartat, justament perquè no parla de l’economia col·laborativa orientada al benefici privat (airbnb, uber…) sinó de l’orientada a la col·lectivitat i el benefici comú… Per això s’utilitza el terme “procomú”. Crec que cal polititzar l’economia col·laborativa i fer una aposta pels models democràtics orientats al bé comú. Potser el text es podria millorar aclarint aquests elements…