Transició a un model d’energia neta i renovable

canvi-climàtic-energ

#1

Ens pronunciem per una transició energètica a un model 100% renovable. Aquesta és tècnicament possible i econòmicament viable, representaria un enorme estalvi —associat a un nou sector productiu de futur— i reduiria la nostra dependència exterior. Cal un pla gradual, però accelerat, per tancar tant les centrals nuclears com les que cremen combustibles fòssils. Al mateix temps, cal anar desplegant noves fonts d’energia netes i renovables.


#2

Efectivament, el nostre país ha de dur a terme un procés de transició cap a una energia sostenible, neta, segura i autoproduïda -en major o menor terme-.

Al Camp de Tarragona -i Terres de l’Ebre amb Ascó- patim les conseqüències més directes de l’actual model d’energia i fins aquest 2017 no podrem saber la qualitat de l’aire que respirem. És necessària un progressiu canvi de model o, com a mínim, que el territori tingui dret a decidir entre els dos models.


#3

Més que un pla gradual per tancar les centrals nuclears, el que cal és evitar que se’ls concedeixi el permís de pròrroga de l’explotació. El Consell de Seguretat Nuclear acaba d’anunciar la seva voluntat de canviar la normativa de concesió d’aquests permisos. Els nous permisos d’explotació seran indefinits i possibilitaran que les centrals puguin demanar indemnitzacions milionàries en cas que prosperés una iniciativa parlamentària de tancament esglaonat similar a la que es du a terme a Alemanya. Les centrals nuclears de l’Estat espanyol començaran aviat a sol·licitar els permisos de pròrroga.


#4

Perquè recordem que l’energia nuclear no ho és de neta, ni en l’extracció dels materials que utilitza, ni en les seves conseqüències, ja sigui en forma de radiacions o per la problemàtica d’emmagatzemament de residus.


#5

Cal considerar com energía renovable la geotermia de baixa i mitjana entalpia. S’en parla poc. Cal impulsar l’estudi dels posibles recursos. Les conques neògenes del Pirineu oriental i de les serralades costaneres en son candidates. La selva explotació porta asociada posible sismicitat induïda. Cal teni-ho en compte.


#6

Tenemos los recursos para ser autosuficientes y los cambios tecnológicos tan importantes que aparecen cada año, nos aproximan cada día más a ese objetivo.

Empezamos siendo un país vanguardia y referente en energías renovables (especialmente eólica). Pese al freno del gobierno del PP a este sector energético y en favor de las grandes empresas energéticas. La necesidad de crear una fuerza opositora fuerte que actúe en contraposición al modelo energético impuesto cada día se hace más necesario con el propósito de cambio, de un cambio en el modelo energético que favorezca un sistema sostenible.

Hace años que perdimos la primera posición en el ranking mundial, mediante una política energética que ha permitido que otros países ocuparán ese espacio. Alemania en 2015, superó al automóvil, en la fabricación de productos para energías renovables. Los Emiratos Árabes, Alemania, Reino Unido, Francia, etc., tienen la mirada puesta en el Sol español, su clima y geografía. Están convencidos que invertir en España es negocio rentable.

Gracias nuestro clima y geografía a diferencia de otros países de Europa, con la misma inversión podemos obtener más, es la tentación de los inversores…

La participación de los ciudadanos es fundamental para que el cambio de modelo no acabe bajo el control de los mercados, en mano de unos pocos. Los grupos de presión convencerán al gobierno de turno para que legisle a su favor, una vez con el control, marcarán el precio del Kw/h que pagaremos los ciudadanos y repercutirá en sus accionistas que desviarán los beneficios en el mejor de los casos a sus países respectivos.

Propongo… que sean los municipios los encargados de invertir en energías renovables de forma continuada -sin prisa pero sin pausa- con el objetivo… hacer de las ciudades un lugar autónomo y sostenible energéticamente.

La energía más rentable es la que se fabrica donde se consume. Partiendo de esa premisa se debería favorecer e incluso incentivar las instalaciones de energía renovable para aquellos ciudadanos con vivienda. Normativizar para las nuevas edificaciones -es un hecho- (Código Tecnico de Edificación y RITE), desarrollar el control para el cumplimiento de la Ley y el buen funcionamiento de las instalaciones.

Los beneficios de las inversiones municipales en plantas solares de producción energética y gestión pública, deberían repercutir directamente en la bajada de impuestos a los ciudadanos (contribución, basura, reciclado, etc.) con un epígrafe claro que especifique la procedencia del ahorro.

Con esta iniciativa municipal, se crearían puestos de trabajo directos e indirectos, se favorecerá la implantación de empresas incentivando con el bajo coste eléctrico o impuestos, sin generar déficit en las arcas municipales compensado por la producción energética.

Este proyecto, paralelamente se explicará a los ciudadanos, en colegios e institutos, universidad, haciéndolos partícipes, mediante una campaña orientada a hacer pedagogía de las energías limpias.

Se facilitará con motivación, económicamente o liberando temporalmente del pago de impuestos, la implantación en los hogares del auto consumo sin ningún tipo de peaje o impuesto, favoreciendo hogares autónomos energéticamente.


#7

No és suficient dir que cal tancar les centrals nuclears. Per precisió es podria dir que no es concedirà cap ampliació del termini d’autorització.

En defensa de la pau, la salut i la seguretat de la gent cal declarar Catalunya zona no nuclear i impedir que des del nostre país es promogui l’energia nuclear, qualsevol intent de mineria d’urani, participació d’enginyeries en projectes nuclears, reforma educativa que elimini l’enginyeria nuclear de la universitat, etc. com es fa difícil explicar-ho, l’expressió Catalunya Zona no nuclear ho sintetitza.


#8

Pla de Tancament inmediat… nomes comptar amb els necesaris plans cientifics. Si diuen que no es pot… tenim arguments per a dir que ens han estat enganyant des de sempre. Signaven caducitat quan ni ells mateixos tenien plans per tancar una Central Nuclear a la fi de la seva vida.


#9

Exactament: cal pronunciar-se de forma contundent contra la renovació de permisos. Podria dir:

“Apostem per no renovar els permisos de funcionament de les centrals nuclears nuclears; en totes elles els permisos caducaran en anys molt propers i allargar la seva vida només fa que augmentar els riscos i generar més residus”.


#10

No donar autoritzacions i tencar totes les CCNN, de manera progresiva per no desequilibrar la cistella energética sembla el mes raonable. De totes maneres portem molts anys d’acumulació de residus nuclears d’alta activitat que de moment están en magatzems tremporals. Cal començar des d’ara a estudiar de manera molt acurada què cal fer amb aquests residus de les CCNN catalanes. Portem a l’Estat Espanyol un gran retràs i els polítics han mirat cap a un altre costat per no abordar un tema tant delicat que compromet a moltes generacions.
UN PLA DE RESIDUS PER A LA NOVA REPÚBLICA, JA.