Reconstruir el sector econòmic públic

model-econòmic-i-pro

#1

Cal reconstruir un sector econòmic públic potent, basat en àmbits estratègics com són, a més de la banca, l’energia, la gestió de l’aigua, les grans xarxes de transports i comunicacions, el control i garantia de la seguretat o la cura i l’atenció a les persones. Cal una economia pública que vehiculi la planificació de les inversions amb criteris de rendibilitat social i ecològica. I cal, sobretot, recuperar l’estat del benestar retallat en els darrers anys. L’estat del benestar ha estat l’eina més eficaç per corregir les desigualtats, perquè ha garantit l’accés de la ciutadania a la sanitat, l’educació i la protecció social, i ha estat, a més, una font molt important de creació d’ocupació. En la societat actual es fa imprescindible desenvolupar serveis públics i comunitaris que garanteixin una atenció acurada, que afavoreixin l’autonomia personal i possibilitin un envelliment actiu.


#2

Es necessari que el sector públic focalitzi els seus esforços en els àmbits estratègics actuals, tenint present la necessitat d’invertir en recerca i investigació. Així, també es important el domini del sector públic en R+D+i en altres àmbits.


#3

Parla de “recuperar l’estat de benestar retallat en els darrers anys”. D’acord, tenint en compte de la situació que partim. Però cal recordar que aquest “estat de benestar” del que nosaltres gaudíem al nostre país és encara molt lluny del nivell assolit a altres països europeus. Cal proposar anar més lluny (malgrat les dificultats actuals).


#4

Però encara més important que els sectors estratègics siguin nominalment públics és que els serveis públics i d’interès general de la ciutadania estigui sota control dels poders públics, bé siguin de gestió privada o bé de gestió pública, i la seva gestió respongui al criteri prioritari de l’interès general i no al particular. Cal un sector públic a econòmic omia pública que, a més de gestionar determinats serveis estratègics, vehiculi estableixi la planificació de les inversions amb criteris de rendibilitat socioambiental al i ecològica, excloent-ne les de prestigi.