Qualitat paisatgística

natura-i-medi-rural

#1

Apostem per mesures efectives per endreçar i regenerar els paisatges quotidians, amb respecte a la seva identitat. La gestió, planificació i ordenació del paisatge ha de reforçar el sentiment de comunitat i pertinença, la bellesa i l’harmonia indispensables per garantir el benestar comú de la societat.


#2

El paisatge és un element quotidià que trobem en context urbà, periurbà i rural i integra un seguit d’àmbits íntimament relacionats: aspectes naturals, històrics, estètics, simbòlico-identitaris, religiosos-espirituals, productius i d’ús social. La defensa del Paisatge ha de partir de la seva concepció com a element endogen, clau de futur, civilització, riquesa i qualitat de vida i, alhora, element que posat en valor és base també d’activitat econòmica sostenible, des d’una perspectiva turística i agrària en just equilibri i simbiosi.
La seva gestió (elaboració de cartes de paisatge amb efectes vinculants en desenvolupament urbanístic, industrial i social) és un àmbit on la ciutadania hi té molt a dir a través de processos participatius que la impliquin, la facin co-responsable i garanteixin el coneixement i l’estima i la custòdia d’un tresor que s’ha de traslladar de generació en generació.


#3

Donada la gran quantitat de població que hi viu, és de gran importància la qualitat del paisatge urbà (i no només visual, sinó per exemple, paisatge acústic)


#4

Reforçar institucionalment el paisatge com a política de gestió territorial i dotar-la d’instruments vàlids per una adequada integració en el planejament territorial i urbanístic a totes les escales. Reforçar la triangulació (transversalitat) de les polítiques de paisatge en el marc del Govern de la Generalitat i entre aquest i els governs locals.