Processos constituents

sobirania-nacional

#1

Per fer factible aquesta nova realitat, cal activar processos constituents que es reforcin mútuament tant a Catalunya com a Espanya i que tinguin en el seu centre el dret a l’exercici de l’autodeterminació dels pobles.


#2

És fonamental la creació i dinamització d’aquests processos constituents (així com mecanismes de participació directa en altres àmbits més concrets, a l’estil de la legislació suïssa sobre convocatòria de referèndums ciutadans).
Ara bé, em sorgeix el dubte de què fer si no existeixen dos processos paral·lels o dues legislacions que ho permetin: a Catalunya i a Espanya. Catalunya, com a poble, hauria de tenir sobirania si Espanya no la reconeix? L’ideal seria que tot acte de sobirania catalana estigui reconegut també per Espanya, però arribats a determinats punts o a nivells d’intransigència per part del govern espanyol crec que no podem quedar-nos aturades esperant a que hi hagi canvis a Madrid. I per tant podria ser molt interessant i moralment just desenvolupar una política similar a la normativa Suïssa, que permetés iniciatives ciutadanes refrandatàries.


#3

Es suficientemente sabido que el derecho de autodeterminación está pensado para aquellas situaciones coloniales, en los cuales los países colonizados querían acceder a su independencia. Por tanto, el derecho de autodeterminación no es aplicable a Cataluña, ya que únicamente personas que manipulen completamente nuestra historia pueden afirmar que Cataluña sea una colonia. Por ello, propongo la eliminación de este párrafo, ya que tanto la expresión “proceso constituyente” como “derecho de autodeterminación” son eufemismos de la voluntad de independencia.


#4

Entenem com a procés constituent el repensament de les estructures de govern, econòmiques i socials del país. És un procés que creiem que no es pot fer de manera aïllada, sinó sumant suports i companys de lluita per transformar radicalment les nostres realitats i com interactuen amb la resta d’estructures competencials.


#5

Quizás la expresión “autodeterminación” no sea muy afortunada pero está claro para mí que Cataluña es un sujeto político diferenciado cuya soberanía no emana de la Constitución Española sino que es reconocida por esta. Ese fue el pacto de la Transición y al igual que no es correcto que lo rompan los independentistas, tampoco es correcto que se rompa desde el estado.

Para evitar la connotación años 50 del siglo XX que tiene la palabra autodeterminación, se podría sustituir por una expresión tipo soberanía popular o soberanía de los pueblos (ambas son la misma cosa aunque suenen diferente)


#6

Realment, ja vivim un procés constituent que varen iniciar las elits econòmiques a Maastrich i que s’ha anat reforçant durant el segle XXI. El que cal es iniciar un procés constituent que s’oposi al que esta duent a terme la troika i el neoliberalisme, una Constitució fonamentada en les llibertats positives i no en les negatives, es a dir, una Constitució que, no només no prohibeixi (liberalisme) sino que garanteixi la satisfacció de les nostres necessitats bàsiques.


#7

Cal ser conscients que les constitucions són marcs que donen suficient cintura per poder interpretar-se (dins uns límits) a partir de contextos, backgrounds (ideològics, culturals i generacionals), etc. diferents. Per això crec que abans d’abordar el debat de procés constituent (tant a Espanya com a Catalunya) és necessari tenir clar diversos paràmetres. Cal analitzar perquè no s’estan aplicant articles de l’Estatut a Catalunya i articles de la Constitució a tot l’Estat. Per això mateix cal que enfoquem el concepte de procés constituent com el que apunta en @MarcMartorell, potser no perquè ens agradaria crear nous marcs legislatius (o sí!), però sens dubte sí per crear el context necessari per a que determinats drets que es reconeixen en els diversos marcs legislatius s’apliquin de manera efectiva per millorar la vida de la gent. És bàsic per mi fer èmfasi en la interacció de les competències per evitar desigualtats socials, la col·laboració entre diferents institucions és el que permet combatre satisfactòriament el capital.


#8

A Espanya no en podem organitzar pas cap, nosaltres, per raons òbvies.
Sí que és important que donem suport a tots els que ells encetin. Només faltaria.
També és clar, i m’agradaria veure que ho constatem impecablement, que el nostre procés no ha d’estar subordinat de cap manera a l’espanyol. Ho preconitzem així de clarament ?


#9

Estoy plenamente de acuerdo con Nomar. Hemos entrado el la vorágine nacionalista y no nos hemos parado a pensar que quiere decir “derecho a la autodeterminación”, ni cual es su regulación y desarrollo en la normativa internacional. Catalunya no tiene derecho a la autodeterminación, como no lo tiene ningún territorio o entidad que ya forman parte de un estado europeo que consiguió su unidad territorial antes del fenómeno de la revolución Francesa. Yo soy de EUiA y de ideología comunista, y por eso también acojo la teoría de Marx, en la que indicaba que países como Portugal, Inglaterra, Italia o ESPAÑA, eran países que ya habían acogido su independencia y unidad nacional, y por tanto en si mismo ya habían ejercido su derecho a la autodeterminación. No hay ni base en la normativa interna, ni comunitaria, ni internacional para indicar que Catalunya tiene derecho a la autodeterminación, reservado para territorios que han sido colonizados o están oprimidos respecto del yugo de la metrópoli. Así se recoge en sendas Resoluciones de la ONU, que animo a leer: RESOLUCIÓN 1514 Y RESOLUCIÓN 2625, en ambas queda aclarado que territorios o pueblos puede ejercer ese derecho, y recalca que ninguna entidad o territorio puede utilizar este derecho para quebrantar la integridad territorial de un Estado. Es por ello que animo a ser valientes, y poder eliminar la afirmación de que Catalunya tiene derecho a la autodeterminación, y hacer conferencias y coloquios explicando los motivos y la realidad material sobre este asunto, para no engañar o crear falsas expectativas a la gente. La única posibilidad que Catalunya optara a independizarse de España algún día, es que se abriese un proceso constituyente en el conjunto del estado, optando por un proceso de ruputura democrática, y que en la nueva Constitución que se aprobase se incluyera la posibilidad de secesión de los territorios que la integran. Tampoco podría apelarse al derecho a autodeterminarse porque ese no encajaría en ningún caso. Esta opción es difícil, la del referéndum actual al margen de la ley y la normativa internacional, sea o no pactado con el Gobierno (el Gobierno no tiene tampoco derecho a decidir sobre la soberanía nacional), es imposible


#10

Processos constituents és vital que sigui bandera ferma del moviment EnComú.
I el dret a decidir-ho tot, així com a tota sobirania, quan es tracta d’Estat, Nacions i Pobles, es concreta i anomena dret a l’autodeterminació.
A Catalunya, avui en dia, vol dir exercir, fer, el referèndum. La ciutadania decideixi, i el poder polític, institucional i constitucional, executi la voluntat expressada.


#11

Localització: Punt 3.1 Final del paràgraf «Processos Constituents»

Text original: «Processos constituents. Per fer factible aquesta nova realitat, cal activar processos constituents que es reforcin mútuament tant a Catalunya com a Espanya i que tinguin en el seu centre el dret a l’exercici de l’autodeterminació dels pobles…»

Esmena: Substitució «Procés Constituent. Per poder repensar-ho tot, definint un model de País en tots els seus àmbits, garantint els drets socials i noves institucionalitats. Un procés que es treballi des de les classes populars amb efectes vinculants.»

Motivació: És l’ideari d’un «partit» català amb plena sobirania catalana. La voluntat de fraternitat queda demostrada en el text. Evidentment serà més fàcil si simultàniament ho fem a més llocs però no crec que sigui bo marcar altra cop la línia del tots o res. Penso que el nou redactat permet ser més obert i deixa el debat per quan hi arribem. No toca aquí dir si ho fem juntes o soles, podem respectar el ritmes diferents de les diferents regions? Podem i esperem ser punta de llança però de debò creiem que la situació del País Basc, per exemple, és propicia? Voldria recordar aquí que el programa de CSQP era bastant més ambiciós (altra cosa és on ha quedat) ja que demanava procés constituent no subordinat. Jo ja no proposo ni això.


#12

En el document de l’eix 3, crida l’atenció la proliferació del concepte sobirania (nacional,econòmica,tecnològica, alimentària,energètica,etc).Deia el gran filòsof suís, Jean-Jacques Rousseau, en un intent d’aproximació i precisió al concepte sobirania, que aquest s’identificava molt amb el de “independència”,en el sentit de "exercici exclusiu de la competencia i autonomia i plenitud de la mateixa” i això ens porta a la conclusió que “dret a decidir”, “independència” (en el sentit de autonomia plena) i sobirania, són conceptes sinònims.Ara bé, existeix una opció del terme independència que ens porta fins l’estat propi. L’objecte d’un posible referèmdum (pactat o no) seria triar entre les dues opcions del terme independència: autonomia plena,sobirania, dret a decidir, que comporta decidir el tipus de relació que volem tenir amb Espanya o,en altre cas, optar per la constitució d’un Estat propi.

La proliferació en el text de multituds tipus de sobirania (nacional,económica, tecnològica,alimentària i energètica) sembla voler treure importància a la nacional (la identitària) quan en el fons el dret a la sobirania no es pot parcelar; és un concepte integral. Altra cosa és que en una societat capitalista els drets formals, que ningú nega, pateixen en molts casos de limitacions en el món real; i el dret de sobirania és un dels més afectats.

Finalment, es parla d’una Catalunya republicana dins d’un estat plurinacional en el que no queda clarificat la compatibilidad d’una Catalunya republicana en un marc d’una Monarquia Parlamentària i, tampoc s’especifica que s’enten per estat plurinacional: Un estat amb varies nacions amb dret a decidir? o un estat amb plurinacionalitats diverses i asimètriques? Segons el meu parer, si ens creiem realment el dret a decidir només ens queda optar per una de aquestes dues opcions:

  1. Un estat sobirà propi (independent).
  2. Un estat sobirà amb una relació amb Espanya de tipus confederal (es descarta la federal per no permetre el dret de secesió que suposa una limitació a la sobirania o dret a decidir).

#13

Es interesante lo que comentas sobre el derecho de autodeterminación. Efectivamente ese término se refiere a una figura jurídica concreta, nacida a raíz de las posturas comunes sobre el colonialismo de dos potencias a lo largo de los años 20, los EEUU y la URSS, que en los años cuarenta se concretó a través de la ONU. El derecho de autodeterminación se aplica en aquellos pueblos colonizados u oprimidos por el Estado del que forman parte: Kenya, Sáhara, etc.

Estoy de acuerdo en no utilizar ese término dado que Cataluña no ha sido nunca colonia o protectorado ni tampoco sufre opresión por parte del Estado. Es importante no confundir las legislaciones del Gobierno contra la inmersión lingüística o hacia la centralización con la opresión étnica: los catalanes tenemos los mismos derechos y obligaciones que el resto de españoles.

Sí querría matizarte algo sobre las soberanías. En ciencia política se diferencia claramente la soberanía popular de la nacional. La primera se podría intercambiar perfectamente por el término democracia. Así, la soberanía popular se refiere a la capacidad del ciudadano para legislar a través de elecciones y de la formación de parlamentos y gobiernos subsiguiente.

Sin embargo la soberanía nacional hace referencia a la capacidad de una región (un Estado, una región, etc) para legislar dentro de su territorio sin intervención extranjera. Cuando los Estados de la UE aceptan el euro, por ejemplo, ceden parte de su soberanía nacional a un agregado superior.

Soberanía nacional y soberanía popular chocan. No son compatibles en un contexto de globalización. Un ejemplo lo tuvimos en la crisis del euro: como triunfó la soberanía nacional alemana y se decidió no ayudar a Grecia, los helenos no pudieron aplicar su propia soberanía popular: el programa de SYRIZA tenía el respaldo de la soberanía popular, pero sus niveles de deuda perjudicaron a su soberanía nacional.

Que no se me malinterprete: aunque no se estuviera en la UE ni en ningún otro órgano internacional un Estado incapaz de hacer frente a su deuda pública tendría problemas para ejercer la soberanía popular, ya que no tendría medios para ello (salvo que esa soberanía votara mayoritariamente por recortes presupuestarios).


#14

Hola Miguel,

Me alegra poder discutir estos temas con el rigor y precisión que requieren, más allà de consignas, slogans y tópicos de tercera mano. Por desgracia el formato de post en web impide profundizar al nivel que el caso requiere pero nada nos prohíbe tener un intercambio de ideas.

En efecto nunca me canso de señalar la diferencia que nombras. La soberanía popular es la fuente de legitimidad de los gobiernos y organizaciones estatales mientras la soberanía nacional es el derecho de esas organizaciones a ejercer poder sobre un territorio y sobre sus gobernados. Ambas tienen su origen en la soberanía del rey que en el siglo XVIII se desdobló en estos dos conceptos. No hemos de olvidar que el estado moderno es una reformulación de la monarquía absoluta sustituyendo el rey por “el pueblo”.

Resulta evidente y forma parte de la doctrina de UPeC que a principios del siglo XXI el acercamiento al tema de la “soberanía nacional” no puede ser el mismo que el que se utilizó p.e. en el congreso de Viena en 1815. La creación de organizaciones supra-estatales (como la UE) y el reconocimiento institucional de la estructura interna de los estados “nacionales”, obligan a estudiar el tema de las dos soberanías -tal como las hemos definido más arriba- hilando muy fino y aceptando que la estructura política no será nunca más la manifestación de una soberanía única, sino el producto dinámico del equilibrio entre varias.

El tema de la relación de ambas soberanías en la dinámica de la creación de estructuras supra-estatales excede el ámbito de este apartado. No quiero sin embargo dejar de decir que a mi juicio lo que causó el aplastamiento de la soberanía popular de los griegos fue la forma como el ideologismo neoliberal se ha apoderado de las instituciones de la Unión Europea, y como las utiliza para limitar la soberanía de los estados e impedir que sus poblaciones pongan límites al poder del capital. Sala-Martín o Montoro no son alemanes. Pero como decía más arriba y citando a Michael Ende “esto es otro asunto y será tratado en otro lugar”.

Lo que estamos tratando aquí es cómo la “soberanía popular” cristaliza en soberanías institucionales estatales y si en el caso que nos ocupa debe hacerlo o no. Formulada en términos científicos la pregunta es “¿emana de la población catalana una soberanía popular que pueda/deba cristalizar en la soberanía estatal de un estado nacional catalán?”.

Hemos dado una definición precisa de ambas soberanías pero no hemos examinado con suficiente atención la relación entre ellas. En un mundo ideal y justo -es decir aquel por el que estamos luchando- todas las soberanías estatales (“nacionales”) emanarían de soberanías populares. Aquellos gobiernos cuya población no les hubiera entregado su soberanía, no tendrían reconocimiento internacional. Puesto que ese es el mundo por el que luchamos, aceptemos normativamente que la soberanía nacional debe emanar de la soberanía popular.

Estamos ya a punto de poder contestar a la pregunta pero nos falta una precisión metodológica final. Mientras que los objetos de estudio de las ciencias naturales tienen una gran estabilidad y solo se destruyen o transforman siguiendo procesos caracterizables al detalle, en ciencias sociales eso no ocurre en absoluto. Las naciones, el dinero, las instituciones, etc… son constructos imaginarios que solo pueden existir por el consenso intersubjetivo de los que creen en ellos. El espíritu de las naciones solo existe en las almas de sus patriotas.

Ahora estamos ya en condiciones contestar a la pregunta y de hecho la respuesta cae por su propio peso. Si los catalanes desean construir un estado, la única cristalización legítima de su soberanía popular es una soberanía estatal (“nacional”).

Ahora bien, una vez hemos establecido el caso general debemos examinar el caso particular de aquí y hoy.

Tal y como demuestran extensamente los resultados electorales, la soberanía popular catalana está partida en dos sobre el tema. Una mitad de los ciudadanos quiere construir un estado y la otra mitad no quiere. Afirmar en estas circunstancias que la cristalización de la soberanía popular de los catalanes debe ser la soberanía estatal de un estado independiente, es ignorar a la mitad de los catalanes, lo cual científicamente es un error garrafal y políticamente es una canallada.

El independentismo ha roto la soberanía catalana al partir en dos el sujeto político del que emana esta. Al hacerlo ha creado una soberanía popular disfuncional que ni puede construir un nuevo estado ni puede insertarse en el actual.

Aquí termina la ciencia y empieza la política. Hace falta reconstruir el sujeto político catalán para que su soberanía popular se pueda ejercer de manera funcional, compartiendo soberanía estatal con los otros pueblos que forma el Estado Español, pero sin que la soberanía de ellos sea instrumentalizada por las élites madrileñas para aplastar la nuestra.


#15

El nostre repte és abordar un projecte que no exclogui, d’entrada, cap de les 2 ànimes que conviuen al nostre país.

El 27S, per exemple, a Vic el 75% de votants van fer-ho per JxSi i la CUP, i l’altre 25% no. A l’Hospitalet de Llobregat, els percentatges van ser invertits.

No podem donar l’esquena ni als uns ni als altres. Una Catalunya sobirana en una Espanya plurinacional ja podria dotar-se d’estructures d’Estat com les que anuncia l’independentisme per al #NouPaís, però a diferència d’ells, aquest marc inclou també aquells que volen seguir a l’Estat. Tenim l’obligació política de formular una proposta atractiva i clara. Evidentment, els nostres rivals polítics la ridiculitzaran, perquè ells se senten còmodes en respostes simples a realitats complexes.

I el que demostra Catalunya cada cop que vota és que no té una determinació clara, com bé dius.

I acabo. Les elits madrilenyes esclafen l’autogovern català, sí, però també el de la resta de l’Estat. Recordem com van furtar la sobirania al conjunt d’espanyoles quan van reformar en una nit l’article 135 de la Constitució per sotmetre’ns al dictat dels mercats. Fem pinya plegades per construir societats més justes aquí, a Espanya i arreu!

Salut, Roman!


#16

Aportació – Processos Constituents – Pàgina 28
Text original
Processos constituents. Per fer factible aquesta nova realitat, cal activar processos constituents que es reforcin mútuament tant a Catalunya com a Espanya i que tinguin en el seu centre el dret a l’exercici de l’autodeterminació dels pobles.
Modificació proposada
Processos constituents. Per fer factible aquesta nova realitat, cal activar processos constituents, no supeditats, però que es reforcin mútuament tant a Catalunya com a Espanya i que tinguin en el seu centre el dret a l’exercici de l’autodeterminació dels pobles.


#17

Afegir al final : És urgent articular un procés que doni resposta a l’evident conflicte territorial a l’Estat espanyol, en aquest sentit s’ha fet més que evident que no serà via un referèndum unilateral no vinculant. Nosaltres proposem establir les aliances amb la resta de formacions i pobles de l’estat per promoure un referèndum a nivell de tot l’Estat Espanyol, on cada comunitat pugui decidir lliurement quin model de relació vol establir entre aquella comunitat i la resta de l’Estat. Un referèndum que seria legal i plebiscitari i amb un mandat clar a les Corts Generals per legislar sobre el que el conjunt dels pobles de l’Estat Espanyol haguessin decidit.


#18

Soc contrari a incloure el terme “processos costituents” dintre dels objectius a curt termini de UPeC.

El motiu es que crec que no es pot apostar per un “procès constituent” ni en el marc català, ni en el marc estatal quen l’equilibri de forçes no està del nostre costat. Ja que es “vendre fum”, perquè el resultat del desenvolupment del mateix no es el que nosaltres dessitgariem.

La bandera de UPeC ha de ser en primera instancia la defensa dels drets socials.


#19

Fonamental processos constituents, d’empoderament popular republicanista, sobirania de base acordada en referèndum lliure i no supeditat a les decisions ben poc democràtiques de l’estat d’impedir que les urnes parlin a Catalunya.


#20

Si al redactat de una nova Administracció es proposa: " Tots els nivells d’Administració amb capacitat de presa de decisió política haurien de comptar amb representants elegits directament per la ciutadania a qui haurien de rendir comptes.
Per tant, això afectaría les actuals Administracions de “segon nivell” (Consells Cormarcals, Área Metropolitana, Diputacions, Vegueries, etc) que compten amb representació política indirecta", com es possible que estem parlant de no fer-ho amb la direcció del nou subjecte polític? Las contradiccions es paguen pol´tica.