Model distribuït i democràtic

canvi-climàtic-energ

#1

Les fonts d’energia renovable no necessiten grans centrals per fabricar electricitat, poden gestionar-se de manera distribuïda: la ciutadania podem dotar-nos de captadors (fotovoltaics, eòlics, de calor…) a casa nostra o invertir petits estalvis en equipaments col·lectius. D’aquesta manera una gran part de l’energia utilitzada podria ser captada per les persones que en fan ús a través de l’autogeneració. El model que proposem és un model distribuït, que apropi la producció i el consum de l’energia mitjançant la creació de xarxes descentralitzades. En aquest sentit, serà una contribució a democratitzar l’economia. La instal·lació i el manteniment de milions de captadors, de les noves xarxes i dels nous sistemes representarà un impuls econòmic enorme i generarà molts llocs de treball nous i no deslocalitzables. Atès que les renovables ocupen molt espai i molt dispers, caldrà una implicació de tot el territori. Això pot ser una oportunitat per a molts municipis, en especial aquells que disposen de menys recursos econòmics i menys població.


#2

Molt necessari el model descentralitzat de producció d’energia. Molts consistoris podrien convertir-se en generadors d’energia elèctrica. Dur-ho a terme no seria massa difícil. Aprofitant els rius (en el cas de municipis que en tinguin) i amb algun molí de vent de titularitat municipal, s’obtindria una bona part de l’energia consumida a la localitat.


#3

Energia: hem de distingir entre la situació actual, amb un monopoli natural privatitzat (REE) que cal recuperar, un sector oligopolístic amb una gran part dels seus equipaments superamortitzats i fins en proximitat al final de la concessió, que cal rescatar pel seu valor residual progressivament i un model de producció distribuïda que no pot aixecar el cap en les actuals condicions. Quant a l’energia nuclear, subproducte de la indústria del terror de la guerra freda, cal suprimir-la per raons ambientals i socials, com estan fent a Alemanya.

Pobresa energètica: és una forma suau d’expressar la pobresa brutal d’una part de la societat que es vol abandonar a la marginalitat


#4

En aquest apartat sobre el model distribuït i democràtic “”“Caldria que els municipis potenciessin centres de generació de capital públic gestionats pels ajuntaments.”"""