Creiem que cal preservar l’atenció del ciutadà al seu entorn i en el si de la seva comunitat. És necessari potenciar els serveis i dispositius que milloren la qualitat de vida en el domicili i afavoreixen la relació entre els professionals i el ciutadà. Cal que l’atenció sigui continuada al llarg de la vida dels ciutadans afavorint vincles i coneixement. Per això calen més serveis socials bàsics, amb més competències, més recursos materials i amb un millor desenvolupament tècnic i en el coneixement.
Més serveis socials bàsics
Aquest apartat s’hauria de fondre amb “Atenció i cura a les persones en situació de dependència” i trobar un redactat que deixi clares les següents idees: (1) promoure l’autonomia de les persones dependents; (2) avançar en la professionalització; (3) implicar-hi l’entorn i la comunitat; (4) superar el model familiarista actual, que fa pesar massa l’esforç sobre les dones, però reconèixer que la família té un paper important en l’ajuda a les persones dependents (recuperar la Llei de Dependència, però amb dotació econòmica real).
Caldria afegir la idea que els dispositius milloren la qualitat de vida en el domicili i “en el barri”, en la “comunitat”. Uns Serveis socials bàsic garanteixen la proximitat i faciliten el manteniment dels vincles amb una comunitat, amb una família, amb un veïnatge. Podríem afegir després de domicili: “mantenint l’arrelament de la persona al seu entorn físic i social, i afavoreixen…”
Cal definir estrategies d’acció que impliquen un treball concret per promoure l’enfortiment de la xarxa de relacions de la persona, amb la família, les entitats socials i la comunitat en general, que els permeti desenvolupar el seu projecte de vida en el seu entorn, i amb igualtat d’oportunitats.