Diagnosi d'Habitatge

habitatge

#1

L’esclat de la bombolla immobiliària va evidenciar que l’accés a l’habitatge és un dret que a Catalunya no està garantit. Els efectes de la crisi hipotecària han estat demolidors i actualment veiem com la situació s’està reproduint en l’habitatge en règim de lloguer. Dins del context socioeconòmic en què ens trobem, de crisi perllongada, no podem limitar-nos a tirar endavant polítiques pal·liatives respecte l’emergència social, l’exclusió residencial i la pobresa energètica; tres conceptes que estan estretament lligats. Un cop comprovat el resultat de les polítiques assistencialistes que, lluny de solucionar el problema, l’agreugen encara més; hem de replantejar el model existent fins ara. Tot i les millores significatives que s’han aconseguit en els darrers anys gràcies a l’activisme social del moviment antidesnonaments, cal anar més enllà i fer realitat un canvi de model que, efectivament, garanteixi l’accés a l’habitatge com un dret.


#2

En tot aquest apartat considero essencial consultar amb l’economista i experta Carme Trilla, que segur pot aportar idees vàlides. Aquesta companya va dirigir en temps del Tripartit la política d’habitatge de la Generalitat.


#3

Afegir:

Eliminació directa de les clàusules sòl en tots els contractes hipotecaris Creació d’albergs assistits, amb serveis de neteja i sanitaris, per a la solució dels casos de persones sense sostre mentre no es puguin inserir.


#4

Tot el que no sigui una política municipal de creació de parcs d’habitatges de lloguer social, continuarà deixant en mans de l’especulació immobiliària el dret a l’habitatge digne. També són els municipis els que tenen a la mà la capacitat de generar sól públic per cooperatives i altres fòrmules sociales de generar habitatges assequibles i no especulatius.


#5

L’habitatge i els subministraments b`sics son drets fonamentals i necessitats imprescindibles per tenir una vida digna i per tant cal considerar-los un be comú amb el quals no es pot fer negoci.