Diagnosi de Treball

treball

#1

El treball necessari per a la societat s’organitza a les empreses, però també a les administracions públiques, a les famílies, a les associacions ciutadanes… Des d’aquest nou espai polític lluitem per una dignificació de tot el treball, el productiu i el reproductiu. Això vol dir garantir condicions socials i laborals dignes, però també disputar el monopoli a la inversió amb ànim de lucre de decidir quins treballs mereixen ser reconeguts i retribuïts. Advoquem en aquest sentit per assumir de manera col·lectiva el treball de cura.

La globalització neoliberal ha utilitzat com a eina per obtenir guanys il·limitats la falta de regles de joc al món del treball, i ha destruït gran part de les regulacions laborals anteriorment conquistades. Vivim un procés de precarització del treball assalariat que té el seu origen en la capacitat de les empreses d’actuar globalment, fragmentar les relacions laborals, dificultar la capacitat dels treballadors i treballadores d’actuar i negociar col·lectivament i, alhora, esquivar i condicionar a la baixa els marcs de regulació dels estats.

Les profundes transformacions en el treball i les condicions en què s’exerceix han tingut efectes en la construcció de la identitat de les noves generacions. El procés de desigualtat extrema no és una conseqüència automàtica de les transformacions tecnològiques o econòmiques, sinó de les decisions polítiques que han permès que una minoria privilegiada hagi aprofitat aquests canvis per dinamitar l’acord social de l’estat del benestar. La substitució d’itineraris laborals integrats per una precarietat laboral permanent ha situat una gran part de les treballadores i treballadors d’aquest país en una inseguretat social i vital sense horitzó de canvi. Al mateix temps, hem de ser conscients que l’impacte actual i previst de la tecnologia i la intel·ligència artificial en el treball ens obligarà a repensar els models laborals, fiscals i de seguretat social.

A l’Estat espanyol —un dels principals laboratoris neoliberals dels últims anys— les dues darreres reformes laborals (la del PSOE el 2011 i la del PP el 2012) han estat una màquina de destrucció d’ocupació i han actuat com la major piconadora de drets socials i laborals dels darrers 30 anys. Davant del fracàs d’aquest model basat en la desregulació, la precarietat i els baixos costos laborals; apostem per crear treball digne, estable, segur, de qualitat i amb drets.


#2

Pàg 9. Punt 1.2. Treball. Proposo afegir després del segon paràgraf el redactat següent

“L’automatització de les tasques, ja siguin industrials o de serveis, amb robots i intel·ligència artificial explotats de forma intensiva, posen en risc elevat de desaparició molts dels treballs actuals. I cada lloc que es destrueix (que pot ser de tan de baixa com d’elevada qualificació) no genera nous llocs treball equivalents. L’automatització combinada amb la globalització impossibilita que les millores en la productivitat es traslladin als sous de manera fàcil i automàtica, o pactada entre empresa i treballadors. Alhora els increments de sous empenyen a accelerar el procés de substitució persona-màquina/algoritme, excepte en aquells treballs que encara necessiten d’una interacció personal elevada o de coneixements que les màquines encara no poden replicar. I això posa a les classes treballadores en molt pitjors condicions per poder negociar millores en les condicions laborals, ja perquè ja no competeixen per l’excedent o plusvàlua dins de la pròpia empresa sinó contra tot el sistema global. Milions de persones aturades o subocupades al nostre país constitueixen un exèrcit de reserva industrial que pressiona contínuament cap avall els sous en benefici de les empreses.”


#3

Crec que és una aportació molt encertada per fer una diagnosi rigorosa de l’evolució del mercat de treball. L’evolució de l’automatizació i de la robotització en la producció de béns i serveis està reduint les necessitats d’ocupació retribuïda. Aquest fet, juntament amb les nostres propostes respecte a reduir la producció i consum per intentar garantir la sostenibilitat dels recursos naturals, requereix de noves propostes que garanteixin que les persones poden tenir una vida digna sense la dependència d’un mercat de treball que ja no proporcionarà, a tota la població, rendes suficients.


#4

Afegir al 3er paràgraf

El conjunt de factors citats ens porta a una societat on l’atur ja no es podrà corregir en base a l’eterna fórmula capitalista del creixement. Per tant s’ha de posar en marxa un sistema de renda bàsica de ciutadania que garanteixi uns ingressos mínims dignes al marge de que les persones estiguin treballant o no.


#5

Atribuir la responsabilitat de la perduda de llocs de treball a la automatització es un error. De la mateixa manera que ens oposem a la robotització, podríem fer-ho respecte a qualsevol avanç tecnològic. Portant l’argument al limit estaríem defensant el tornar a treballar sense cap mena d’eina.

El problema radica en que els avanços en productivitat no es reflexen en reduccions de jornada sense perduda adquisitiva. Hem de revindicar la reducció de jornada com a ferramenta per repartir el treball. Hem de reivindicar que les empreses amb beneficis no poden acomiadar gent.


#6

Al diagnosi afegiria:

Hem perdut força en la organització sindical i el teixit social per aconseguir les nostres reivindicacions. Necessitem recuperar la força i la confiança en els sindicats abandonant actituds desmobilitzadores i pactistes. Cal practicar un sindicalisme solidari, compromès, combatiu i de classe. Cal tornar a les mobilitzacions obreres, als carrers, units i organitzats.

La experiència ens diu que units, des de l’ acció directa i la lluita obrera es com s’han aconseguit els drets laborals.

En una situació de capitalisme global, hem de crear xarxes de economia social basades en espais autogestionats de producció, distribució, consum i financiació. La organització d’assemblees d’aturats ajudarà a desenvolupar estes ferramentes. Sense els precaris i aturats no hi ha canvi i reconeixer el seu paper es fonamental.

Hem de construir entre tots les ferramentes per acabar amb aquest sistema basant en la precarietat del mercat laboral. Hem de crear xarxa social i solidaria per contruir el canvi. Hem d’exigir i recolzar als sindicats la defensa dels drets laborals. Entre tots construirem la alternativa, recuperant drets laborals i sindicals, reduint la jornada laboral, augmentant el salari mínim i creant xarxes autogestionades d’economia social per dotar-nos de les solucions que l’estat no ens dona.


#7

Constatar que la robotització influeix o és responsable de la pèrdua de llocs de treball no significa oposar-se a la robotització o al progrés de la tecnologia.
Totalment d’acord que la productivitat ha de reflexar-se en la reducció de la jornada laboral. De fet, el document 0 ja proposa el repartiment del treball.
la teva proposta de reivindicar que les empreses amb beneficis no poden acomadar gent no té cap sentit. Així, si no tenen treball per tothom (la tecnologia substitueix treball-homa per treball-robot) que fan amb els treballadors sobrants?


#8

Es tracta de defensar els llocs de treball.
Si hi han beneficis, vol dir que l’empresa pot mantindre els llocs de treball. Per tant no es justificable socialment l acomiadament. Si no hi ha faena, es pot reduir la jornada sense perduda de poder acquisitiu


#9

Estoy de acuerdo con Gabriel, si la empresa tiene beneficios, puede reubicar al personal en diferentes tareas dentro de la misma. Pero es más añadiría que en las empresas deberían vigilar y controlar la diferencia de salarios entre el más bajo de la empresa y el más alto y que este no debería superar las diferencias que actualmente existen que no están justificadas para nada.


#10

la idea està molt be, però la pregunta que t’has de fer és : en un mon global i en competència a on l’empresari pot decidir deslocalitzar si el treballador li costa massa car, tu creus que aquesta empresa continuaria per molt de temps a casa nostra?


#11

Si les politiques laborals les dictamina la amenaça capitalista de la deslocalització, fins a on rebaixarem els nostres drets laborals?

Per fer front a la des-responsabilitzacio de les empreses nesecitem mesures a nivell d Europa, de decreixement i de creació i arrelament de xarxes cooperativistes d’autoproduccio.