Diagnosi de Municipalisme

municipalisme

#1

Som un país amb una llarga tradició municipalista. Durant dècades, l’administració local ha estat l’encarregada de vetllar pel benestar de les persones, mantenint un contacte directe amb la realitat quotidiana de la ciutadania. A peu de carrer, el municipalisme democràtic i transformador ha fet una feina cabdal tant per millorar les condicions materials de vida de la gent com per al procés de construcció nacional de Catalunya com a un sol poble. Malauradament, aquest espai de proximitat ha estat utilitzat per determinades formacions polítiques per crear xarxes clientelars en favor dels seus propis interessos, d’esquenes a les necessitats de la gent. A més, durant els darrers anys, la fal·lera recentralitzadora, tant a Espanya com a Catalunya, ha anat limitant la capacitat d’autonomia del món local, convertint els ajuntaments en simples gestors de les polítiques del govern central. Aquesta realitat, sumada a l’abocament sistemàtic de responsabilitats per part del govern de la Generalitat, sense dotar dels recursos necessaris, ha convertit l’administració local en l’espai institucional més fràgil.

D’altra banda, però, amb victòries electorals com la del mes de maig de 2015 hem demostrat que els ajuntaments poden tenir un paper fonamental en la lluita per recuperar els drets de les persones. Barcelona i a altres ciutats rebels, sense oblidar les contribucions fonamentals del municipalisme transformador, ens demostren que es poden assolir grans avenços des del món local. Tot i les dificultats, tenim clar que és al món local on comença el camí per a l’alliberament de les classes treballadores.


#2

Crec que no correspon fer servir l’expressió “D’altra banda, però, amb victòries electorals com la del mes de maig de 2015”. El 2015 qui va guanyar a Catalunya? Barcelona? A el Prat, Sant Feliu, Montornes o Santa Coloma de Cervelló ja es va guanyar abans. Ni a Badalona, ni a Terrassa, ni a Montcada, ni a Castelldefels es va guanyar. I a Barcelona partim d’11 regidores de 41. Crec que s’hauria de ser més prudent. El 2015 hi va haver una irrupció de noves candidatures que sumades a les de l’Entesa van aconseguir incrementar el nombre de regidors i regidores del municipalisme transformador i d’arrel ciutadana. Suggereixo modificar el redactat en aquesta línia.


#3

Proposo un text més ampli " A aquesta realitat cal sumar la continua i sistemàtica deslleialtat institucional del Govern de la Generalitat i l’asfixia econòmica i segrest competencial del Govern de l’Estat. Per incapacitat, deixadesa o desinterés els governs Centrals i autonòmics han abocat les responsabilitats per resoldre els problemes urgents i quotidians de la gent en l’administració local, i ho han fet sense garantir-li els recursos necessaris i generant molta fragilitat institucional.


#4

Caldria afegir " La incapacitat del Parlament de Catalunya per elaborar una Llei pròpia d’organització, estructura i finançament dels governs locals, que hauria permés una nova estructuració de l’administració local a Catalunya i un descentralització de competències que hauria afavorit els municipis i la seva ciutadania.


#5

Fer un esment del que representa les perspectives esbossades en el Manifest d’Oviedo i en el de València. Autonomia i sobirania municipal, poder sobre fiscalitat, citar la Llei “Montoro” com especial asfixia, la necessitat de xarxes municipalistes del canvi.


#6

Molt dificil dir qui va guanyar on, entre altres coses perquè hi ha tantes aliances com governs municipals. En el meu poble, Sant Boi, una de les organitzacions que participa en “Un País en Comú” fa décades que forma part de l’equip de govern amb el PSC, altre -la meva- va a entrar per primer cop a l’Ajuntament en una confluència a la oposició, no crec que siguem cap excepció. No podem parlar del mon municipal per traslladar un model de confluència -pot ser que més estreta que l’actual- pensat per actuar a nivell català o això o parlem de coses diferents i una de les quals -la realitat municipal que tenim- es suposa que… no toca parlar de ella.


#7

En el paragraf: “ D’altra banda, però, amb el treball als ajuntaments de l’esquerra transformadora des de l’any 79, i amb victòries electorals com la del mes de maig de 2015 hem demostrat que els ajuntaments poden tenir un paper fonamental en la lluita per recuperar els drets de les persones.”

Caldria afegir el que poso en negreta, sinó pecarem d’un cert adanisme