Pense que la diagnosi sobre canvi climàtic hauria de ser més complexa i no quasi exclusivament només filtrada pel tema energètic (seria una gran miopia política). S’han d’incloure els impactes socials que es preveuen en la diagnosi. S’ha d’incloure la ramaderia, la gestió dels residus, el necessari canvi d’hàbits…
A continuació una proposta d’edició del text, que inclou molts més aspectes de la problemàtica i incorpora algunes de les propostes que surten en aquest fil:
Combatre el canvi climàtic que amenaça l’estabilitat de la vida a la Terra requereix mesures valentes per adaptar-nos tant als efectes hostils sobre el medi vinculats a la desertificació, els incendis, l’extinció de moltes espècies, les sequeres, i les inundacions i altres desastres naturals, com als impactes sobre les societats vinculats a un increment permanent del fluxe de refugiats climàtics, una migració de les enfermetats al planeta, greus impactes sobre la producció d’aliments, l’abastiment d’aigua potable o l’increment de les desigualtats socials i la violència al seu de les societats. Per això, cal actuar per reduir radicalment les emissions de gasos d’efecte hivernacle en tots els fronts possibles. En aquest sentit, primerament, cal abandonar la nostra dependència dels combustibles fòssils (gas, carbó i petroli) i acabar amb les subvencions a la seva extracció, doncs són fonts energètiques que no només són altament contaminant, sinó que a més s’estan esgotant. Amb això, apostem per un avanç valent i urgent cap a un model d’energia neta i renovable. Així mateix, també cal apostar per un nou model de mobilitat sostenible i segura. La mobilitat basada en el transport privat és el principal ús energètic del model actual i el principal responsable de les emissions de gasos d’efecte hivernacle que provoquen el canvi climàtic. El sistema agro-alimentari és també un gran productor de emisions de efecte hivernacle. És per això que també cal qüestionar profundament la producció industrial d’aliments dominant, en especial la ramaderia intensiva, i promoure tant sistemes agroalimentaris més localitzats i menys petro-depenents, com dietes més estacionals, sostenibles i amb menys consum de carn. Cal també millorar la gestió dels residus, incentivant sistemes que augmentin la recollida selectiva i permetin una elevada taxa de reciclatge, i assumir el Resido Zero com a horitzó per disminuir les emissions vinculades a la gestió de residus.