Democratització d'Europa

europa-i-internacion

#1

Cal refundar la UE superant l’intergovernamentalisme insolidari, impulsant-ne la democratització i posant fi a l’austeritat. Només així podrem construir una UE vertaderament democràtica i amb més solidaritat política. Però això s’ha de combinar amb la consideració que la UE actualment té un disseny com a projecte deslligat del control democràtic i que, per tant, cal preparar el terreny per anar més enllà dels límits marcats pels tractats i institucions per construir, guanyar i recuperar sobiranies. Aquest aprofundiment estratègic ha d’enriquir el debat sobre quina política vers la UE hauríem de tenir des de Catalunya i l’Estat, i presentar línies de treball a desenvolupar i valorar conjuntament, en el camí d’un procés constituent europeu, perquè sigui la ciutadania qui puguem decidir com ha de ser aquest futur.

[Crec que és important que aquesta proposta aparegui com a epígraf i no com a diagnosi]


#2

Hem de tenir en compte, també, que la democràcia és vertadera en tant que totes i tots podem desenvolupar els respectius projectes vitals. Democratitzar Europa vol dir també que tothom qui hi viu i hi treballa (o ho intenta), independentment de si és al sud o al nord, en zones més riques o més pobres, pugui ser el que vulgui ser i fer el que vulgui fer. Per tal cosa, la solidaritat entre els estats que la conformen ha de ser cabdal, una bona distribució de la riquesa entre tots els membres de la UE permetria, primer de tot, fer front al capital, que no coneix de fronteres; i en segona instància, construir un projecte europeu del qual totes i totes ens sentim partícips.


#3

Per democratitzar Europa necessitem que les decisions que afecten a la majoria es prenguin en institucions el més properes possible de la gent. Per això, avui més democràcia vol dir més sobirania per als pobles. Democratitzar Europa vol dir que els països tinguin més capacitat de decisió, i barrar el pas al govern de les multinacionals que les oligarquies europees i internacionals volen consolidar amb tractats com el TTIP. La Unió Europea es va construir sobre els fonaments d’una aliança d’elits europees, i està dissenyada exclusivament per això. Democratitzar Europa vol dir superar la Unió Europea, i construir una aliança real de pobles. Primer, però, cal acabar amb la UE i construir, des de les plenes sobiranies, un nou projecte d’integració mediterrani i continental.


#4

Afegiria aquest paràgraf a l’esmena de MarcMartorell

Cal refundar la UE anant decididament cap a la Unió d’Estats i Nacions Europees amb la intenció que hi hagi una governabilitat continental principal i un parlament amb plens poders per definir una política fiscal única, basada en la solidaritat transnacional, que bloquegi els paradisos fiscal, i que pugui parlar de tu a tu a les grans potències per promoure la justícia, els nostres valors democràtics i solidaris en l’escala internacional. Aquesta ha de ser l’eix de la futura política internacional europea. Cal entrar en una nova fase de veritable construcció europea en la que els estats han de cedir sobirania, perquè guanyi la sobirania global europea


#5

Proposa canviar:

Hi ha un debat a nivell europeu i dins d’aquest nou subjecte polític sobre quines estratègies podrien servir per democratitzar el continent. Cal refundar la UE superant l’intergovernamentalisme insolidari, impulsant-ne la democratització i posant fi a l’austeritat. Només així podrem construir una UE vertaderament democràtica i amb més solidaritat política. Però això s’ha de combinar amb la consideració que la UE actualment té un disseny com a projecte deslligat del control democràtic i que, per tant, cal redescobrir els valors fundacionals d’Europa, la unitat política i l’estat de benestar, per tal de mantenir viva i real la perspectiva dels Estats Units d’Europa, plantejada pel Manifest de Ventotene. [preparar el terreny per anar més enllà dels límits marcats pels tractats i institucions per construir, guanyar i recuperar sobiranies].
Aquest aprofundiment estratègic ha d’enriquir el debat sobre quina política vers la UE hauríem de tenir des de Catalunya i l’Estat, i presentar línies de treball a desenvolupar i valorar conjuntament, en el camí d’un renovat procés constituent europeu, perquè sigui la ciutadania qui puguem decidir com ha de ser aquest nou futur de fraternitat europea.