Atenció especialitzada sociosanitària a la salut mental, a les persones amb problemes d’addiccions i atenció sociosanitària

salut-i-sanitat

#1

Cal repensar el model d’atenció a la salut mental i a les addicions i desenvolupar un sistema d’atenció especialitzada per a les persones amb aquestes necessitats. En aquest sentit, és necessari integrar les xarxes proveïdores de serveis, incrementant l’actual oferta de serveis per tal que l’atenció sigui per a tota la població. Cal instaurar un desplegament de serveis de tractament ambulatoris a les addiccions (CAS) i els centres de salut mental (CSMA i CSMIJ). Cal enfortir el vincle amb altres sectors, com el social i ocupacional, per enfortir la xarxa de recursos d’integració social i laboral i el foment de l’autonomia de les persones, en l’àmbit municipal i supramunicipal i amb les entitats del tercer sector.


#2

El context actual demana que tant el cos, com la nostra psique trobin espais per la seva cura. Si parlem de crisi i de desigualtat, parlem d’impactes directes i indirectes en la nostra salut mental, per tant és necessari una atenció psicológica.

Partim de la idea que tot esser humà té dret a la salut física, però, que hi ha de la mental? per això en aquest nou pais en comú volem donar la importància que mereix aquesta dimensió de la persona.

Ara bé, sabem que no només les persones que han patit les conseqüències de la crisi tenen aquesta necessitat, les persones en el seu dia a dia han de tenir una garantia de salut mental

És per això que volem que hi hagi un nou enteniment de les necessitats del desenvolupament psicológic i emocional perquè una societat san, només parteix del conjunt d’individus sans.


#3

Pocs aspectes de la Salut s’identifiquen tant amb la seva visió holística com la salut mental.
Independentment del que el GI ens planteja, que em sembla prou bé, hem de convenir plegats que la salut mental (individual i col.lectiva) està íntimamament lligada a les condicions de la vida personal. La lluita per la seva transformació cap a criteris de la màxima dignitat, autonomia, resiliència, equilibri,…per a tothom seran la clau de la societat sana (de persones individuals sanes) a la que aspirem.


#4

Importa un abordatge de les CONDUCTES ADDICCTIVES més que no pas les "drogoaddiccions. Avui les addiccions al joc patològic - ludopaties- , o les ciber-addiccions prenen una volada molt seriosa. Tanmateix o podem obviar l’enorme importància del consum patològic de substancies i/o drogues, situant al capdavant algunes de plenament legals (quan no fomentades) com l’alcohol, tabac i MEDICAMENTS


#5

Cal crear models de salut comunitària i de reintregració social i laboral les persones amb dany cerebral adquirit (accidents vasculars cerebrals, traumatismes cranioencefàlics) o altres malalties neurolpogiques (com ara esclerosi múltiple), que fins ara han mancat de serveis públics de qualitatque garenteixin el seu dret a l’audotereminació personal.


#6

Alguns dels meus “cals”:

Cal que els i les professionals de la salut mental estiguin disposades a reconèixer que no en saben més que les persones usuàries, que són aquestes les que les hi han d’ensenyar com ajudar-les, com tractar-les, com aproximar-se al que els passa. I no a l’inrevés, com fins ara, on qualsevol nou professional que les atén, informat únicament de l’etiqueta que duen penjada, se sent amb poder per a afirmar que sap qui són, què els passa i, fins i tot, que els passarà.

Cal invertir els rols i empoderar les persones afectades perquè reclamin el seu lloc i la seva veu, i així poder treballar plegades professionals i usuàries per a construir un coneixement comú.

Cal repensar la “malaltia mental”, que per a mi és un concepte erroni pel que fa a la salut mental.

Cal repensar la visió de cos i ment com a entitats separades.

Cal denunciar els interessos de les farmacèutiques en mantenir les persones medicades de forma crònica, per tal de rendibilitzar-les, passant per sobre la seva pròpia salut, que es veu deteriorada de molt diverses maneres.

Cal fer pedagogia de la por i del trauma que moltes de les persones afectades duen a sobre i que les duu al consum i a l’adicció. Aquests traumes que es van reforçant durant els anys de psiquiatrització, en una combinació d’efectes indesitjats de la medicació, ingressos involuntaris, contencions mecàniques i químiques, i un llarg etc. bastant esfereïdor.


#7

Desenvolupament d’un programa de salut mental que per fi de resposta a les manques generades per tant temps d’una salut mental encaminada a medicalitzar als pacients i donar grans beneficis a les farmacèutiques. Per a això es necessita la implantació de psicologia clínica en l’equip d’atenció primària, atenció domiciliària, seguiment especial a la temptativa de suïcidi, suporti soci-sanitari a les famílies, equilibrar el territori a nivell de recursos assistencials, control exhaustiu de proveïdors i concertats amb la creació d’Unitats d’Atenció Psiquiàtrica en els diferents nivells assistencials -Participació del psicòleg clínic en els equips interdisciplinaris dels Caps de manera permanent, amb independència de l’atenció psiquiàtrica,que no sempre ha de ser necessària.


#8

Canvi de paradigma sociosanitari en els usuaris i tractaments de drogodependències més l’abordatge a problemàtiques concretes d’aquest col·lectiu. ---------------------------------------------------------------------------------------------------


#9
  1. En salut mental cal crear amb urgència polítiques de prevenció i intervenció del suicidi. Impulsar sensibilitat social, superar l’actual negació del patiment de les famílies que ho viuen.

  2. Atendre a la salut mental amb un model veritablement integratiu i fidel al que científicament està provat sense manipulació dels interessos de les empreses farmacèutiques.

3,Donat que la psicoteràpia té millors resultats que la farmacoteràpia de forma demostrada en molts dels àmbits d’intervenció en addiccions i salut mental, cal donar més pes al tractament psicològic que al farmacològic. Per això, cal impedir que les persones puguin seguir un tractament farmacològic amb psicofarmacs sense seguir una psicoteràpia o tractament psicològic individual i/o grupal o familiar.

3.Cal instaurar un model de salut centrat en la persona. Personalitzar els tractaments, i atendre tots els cicles vitals sense oblidar el cicle de final de vida.

  1. Cal fer un anàlisi de com morim al nostre país, per poder decidir atendre a les mancances de formació en cures pal·liatives per part dels professionals sanitaris, al mateix temps que poder adequar els serveis i humanitzar la salut.

  2. Gran part del malestar que origina la malaltia mental o addicció, té com a principal causa la manca de recursos en la elaboració sana d’una situació psicològicament traumàtica, com son les situacions de pèrdues significatives. Si s’instaura un sistema que permeti un acompanyament en el procés de dol i trauma de les famílies, s’aconsegueix reduir notablement l’incidència de suicidis, malalties mentals i addicions.

  3. Gran part de les persones que pateixen per la pèrdua d’un ser estimat, per un divorci, o per alguna situació vital estressat, son tractades unicament amb psicofarmacs, tot i sabent que un psicòleg pot ajudar a superar aquestes situacions de millor manera, tot i sabent que sovint els ansiolítics o hipnòtics receptats creen addició, tot i que sabem que la medicació sovint impedeix que la persona superi el trauma…cal permetre que els psicòlegs puguin intervenir de primera instància i garantir l’accés a la psicologia sanitària de forma universal.


#10
  1. Suggeriment de nova redacció:
    • Cal repensar el model d’atenció a la salut mental i les addicions i desenvolupar un sistema d’atenció especialitzada per a les persones amb aquestes necessitats. En aquest sentit, és necessari integrar les xarxes proveïdores de serveis, incrementant l’actual oferta de serveis per tal que l’atenció sigui per a tota la població i instaurant un desplegament de serveis de tractament ambulatoris a les addiccions (CAS) i els centres de salut mental (CSMA i CSMIJ) en el si de l’atenció primària. Cal enfortir el vincle amb altres sectors per potenciar la xarxa de recursos d’integració social i laboral i el foment de l’autonomia de les persones, en l’àmbit municipal i supramunicipal i amb les entitats del tercer sector. Cal atendre els drets de les persones afectades per les malalties emergents, poc investigades, mal ateses o insuficientment tractades (fibromiàlgia, sensibilitat química múltiple o síndrome de la crònica).

#11

Es necesario Integrar el concepto de “salud mental” al concepto general de “salud” y no de enfermedad. Tal como recuerda la OMS, no hay salud sin salud mental, por lo que es imprescindible implicar a los diferentes recursos públicos (educativos, médico sanitarios, sociales, laborales y culturales) en la tarea de integrar los aspectos emocionales y psicológicos en cada una de sus líneas de actuación. No entenderlo sólo a nivel de ÁMBITO SANITARIO sino de la comunidad. Es necesario avanzar hacia un modelo orientado a la detección e intervención temprana en Salud Mental sustentado en el desarrollo de un modelo de Salud Mental Comunitaria es una apuesta por la sostenibilidad de una sociedad. La salud mental de las personas se ve afectada y amenazada tanto por las propias circunstancias intrínsecas a la persona y a sus cambios vitales como por el entorno socioeconómico donde se desenvuelve. Esto último es especialmente acusado en situaciones de crisis y más aún en una de tanta profundidad y duración como la crisis socio económica actual.
El impacto de una población cuya salud mental está afectada no es sólo
para los directamente afectados, sino que afecta a toda la sociedad en su conjunto, tanto emocional como también económicamente. A nivel económico, la salud mental afecta a la productividad y como también gastos asociados a discapacidad y atención sanitaria. Por ejemplo, en Reino Unido, se ha calculado una pérdida del 4% del PIB por problemas asociados a la salud mental. En Suecia, tres quintas partes de las nuevas reclamaciones de incapacidad laboral están asociadas a problemas de salud mental, disminuyendo la población en condiciones de trabajar (http://tinyurl.com/osvvrxo).