-
Els mitjans de comunicació són un element fonamental en la societat. El desenvolupament de pensament crític a través d’uns mitjans de comunicació lliures i independents és fonamental per a una democràcia radical on la ciutadania pugui expressar i materialitzar les seves opinions
-
Els mijtans de comunicació en l’era digital són, tots ells, mitjans audiovisuals. Fins i tot la premsa tradicional en paper o la ràdio s’han digitalitzat i difonen continguts audiovisuals a través de l’espectre radioelèctric per on la ciutadania rep i difon continguts audiovisuals (xarxes d’Internet, TDT, plataformes de distribució de continguts per fibra òptica)
-
L’espectre radioelèctric és públic, “com l’aire que respirem” (prenc la definició dels companys de CCOO de la radiotelevisió andalusa, Canal Sur).
-
En l’inici de la ràdio i la televisió, l’espai radioelèctric era molt més ample que les necessitats d’emissió i, per això, els estats procedien a la concessió de freqüències d’emissió dins de l’espectre amb un nivell de competència relativament baix.
-
Actualment, la competència per les freqüències és molt gran, perquè coincideixen en la disputa des dels operadors de telecomunicacions per als dispositius mòbils, la TDT (televisió i ràdio per transmissió digital terrestre) i també les comunicacions de l’exèrcit, dels serveis d’emergència i d’altres,
-
La competència i la pressió dels operadors privats de telecomunicacions ha forçat, després del desplegament de la TDT, una reubicació i pèrdua de freqüències en favor del desenvolupament, primer de la tecnologia 3G i posteriorment de la 4G i en l’actualitat de la 5G que permet una gran velocitat de transferència de continguts audiovisuals als operadors privats de telecomunicacions (Movistar, Vodafone a Espanya i altres a tota Europa). La UE ja ha aprovat una nova directiva que força a la TDT (la televisió i la ràdio “dels pobres”) a perdre canals i a reubicar-se a la banda baixa de l’espectre per sota dels 700 mHz, l’antigament anomenada UHF. Això es farà el 2020 i, per més endavant, ja es projecta l’eliminació total de la TDT.
-
Els grans operadors privats de telecomunicacions s’han convertit també en distribuidors i productors de continguts audiovisuals (Movistar, Vodafone, Netflix, però també des de canals de YouTube, Amazon i altres) que monopolitzen el mercat en favor dels productes nordamericans i releguen la producció pròpia europea, espanyola i catalana, especialment la producció més independent,
-
És absolutament necessari preservar un espai dins de l’espectre radioelèctric per a la TDT on pugui mantenir-se un servei audiovisual públic de qualitat, independent i plural així com canals per a l’expressió de col·lectivitats que desenvolupin mitjans d’expressió propis.
-
Des d’ Un País en Comú cal defensar l’apropiació per part de la ciutadania en comú de la gestió de l’espai radioelèctric per a l’ordenació de la distribució de continguts audiovisuals prioritzant el servei audiovisual de titularitat pública, amb organismes ciutadans de control de la llibertat, la independència i la pluralitat en aquests mitjans, així com un espai per al desenvolupament dels mitjans comunitaris
Un espectre radioelèctric públic. Preservar el servei públic audiovisual
JOSEPM
#2
Completament d’acord amb la proposta de text que presenta en Jordi López Santin. Al punt num. 9 de la seva proposta, canviaria la paraula “apropiació” per “reapropiació” o “recuperació” de la gestió … per tal de reforçar la idea que l’espai radioelèctric pertany al Comú.