Pluralisme lingüístic

llengua

#1

Cal mantenir els drets lingüístics actuals del conjunt de la població i ampliar-los a altres llengües. La diversitat lingüística del país és un gran valor, però per convertir-la en un actiu real cal donar-li també projecció en l’esfera pública.


#2

Trobo que es podria ampliar i millorar el redactat d’aquesta manera: Aquest caràcter preferent del català no ha de portar en cap moment a la pèrdua de drets lingüístics de caràcter personal de les persones que tenen com a llengua el castellà, una part molt important de la societat catalana.

També cal tenir present l’oficialitat (i preferència) de l’aranès a l’Aran, al costat del català i el castellà.

Alhora cal considerar les altres llengües dels ciutadans de Catalunya com un important capital lingüístic. La diversitat lingüística del país és un gran valor i per convertir-la en un actiu real cal donar-li també projecció en l’esfera pública"


#3

Proposo canviar:

Segons una visió inclusiva i plurilingüística, en què totes les llengües tenen dret a plena ciutadania, cal mantenir els drets lingüístics actuals del conjunt de la població i ampliar-los a altres llengües, així afavorint un desenvolupament plurilingüístic del conjunt de la població com a factor de cohesió social, de progrés i d’imprescindible reconeixement de la diversitat lingüística de la mestissa Catalunya. La diversitat lingüística del país és un gran valor, fins i tot perquè facilita increïblement l’aprenentatge d’altres llengües no natives i la millora d’aquelles que ho són, però per convertir-la en un actiu real cal donar-li també projecció en l’esfera pública.


#4

Va be, pero haurien de destacar-se, explicitament, dins dels drets lingüístics d la poblacio, aquells que fan referencia a les que haurien de ser considerades les llengues oficials de l’estat: el catala i el castella.
L’ explicitacio es adient per refor&ar la idea de plurinacionaitat tot reconeixent la realitat lingüística actual i dels darrers segles.
Salut!


#5

Crec que el text ha d’incloure que la llengua vehicular a Catalunya és el català.

Ho posaria així.

“Cal mantenir els drets lingüístics actuals del conjunt de la població i ampliar-los a altres llengües. La diversitat lingüística del país és un gran valor, però per convertir-la en un actiu real cal donar-li també projecció en l’esfera pública. En tot cas la llengua vehicular a Catalunya és el català.”