El transtorn de l'espectre autista

diversitat-funcional

#1

Els darrers estudis diuen que un infant de cada 68 que neixen tenen TEA (Transtorn de l’Espectre Autista) (per exemple: https://spectrumnews.org/news/autism-rates-united-states-explained/)

Amb aquestes xifres, ens trobem davant de un problema de salut pública. Cal que les administracions siguin conscients d’aquest fet i destinin els recursos necessaris per tal d’evitar un futur amb un increment exponencial de persones depenents.

El TEA es pot rehabilitar si les famílies poden disposar de bons recursos en:

  • Diagnòstic (calen centres especialitzats de detecció, per iniciar la rehabilitació el més aviat possible)
  • Educació inclusiva
  • Teràpies basades en evidències científiques
  • Lleure, esport i oci inclusiu
  • Suport a les famílies
  • Accés al mercat de treball

Cada euro que s’inverteixi en el present en ajudar a fer persones autònomes encara que tinguin TEA, seràn molts euros que tots/es ens estalviarem en el futur en haver de mantenir a persones no autònomes. Actualment, malauradament, s’inverteixen molts euros que no ajuden a les famílies en cap dels aspectes que realment necessiten (CDIAPS i EAPS que no funcionen, manca de diagnòstic, etc).


#2

Cada cop hi ha més casos, l’espectre és més ampli i les diferencies entre uns i altres també.
No m’agrada que posem etiquetes. S’han de veure i treballar les dificultats.
Que els professionals entenguin la necessitat de treballar aquestes dificultats els més aviat possible i de manera globalitzada, en el seu entorn i no tancats en despatxs.
Terapies contrastades i que donin resposta a la globalitat de les dificultats.

Els pares anem molt perduts, i no ens ho posen gens fàcil. Volen fer-nos creure que tenim darrera especialistes que vetllen pels nostres nens. O pagues o pca cosa clara en treus.

La realitat, que estas perdut. O et mous i busques i mires i preguntes fora o no reps l’ajuda necessaria.
Som molts els pares de nens amb dificultats i el resum és que vas donant voltes fins que trobes el que el teu fill necessita i, evidentment, sempre pagant per davant.
Cristina