Antiracisme

migracions-ciutadani

#1

El racisme és un sistema estructural que impedeix a un sector de la població l’accés a determinats recursos i legitima l’estratificació social. El racisme institucional s’ha de combatre d’arrel, revertint l’enfocament de les polítiques migratòries i d’estrangeria. El racisme social, la xenofòbia i la islamofòbia són malalties socials que legitimen la discriminació i infravaloren persones negres, estrangeres, gitanes, musulmanes o amb fenotipus i religions diferents del que es considera la cultura hegemònica euroblanca de les elits classistes i racistes. L’antirracisme és una manera diferent de veure i percebre el món i la societat, des d’una posició contrahegemònica i descolonial, que s’ha de promoure des de l’emancipació i l’empoderament de les persones racialitzades, discriminades i segregades. Un objectiu important de l’antiracisme és impulsar polítiques de revisió i reparació de la colonització europea, un deure i compromís que aquest nou espai polític no pot descuidar.


#2

M’agradaria més que ens definíssim en funció sempre de “pros” que d’“antis”. Són més difícils d’argumentar però són molt més compromesos. No em veig amb cor de poder-hi aportar res de més gruix, però se m’acut que l’argument que cada un de nosaltres és fruit d’una circumstància original, familiar, territorial,nacional totalment aleatòria ,que la fa singular i semblant a la de qualsevol altra persona del món, i el coneixement claríssim, avui (fa quatre dies) de l’existència d’una sola espècie o raça humana és perfectament comprensible per la majoria de la gent.
La intel.ligència natural va molt repartida, per sort de tots plegats.


#3

Querido Josep Maria, Comparto contigo el hecho de que es mejor definirse en pros y no en antis. Pero lamentablemente suele suceder que primero aparecen los males y luego aparecen las doctrinas para combatirlos… De momento no se encuentra un concepto adecuado para reunir todo lo que significa el Antirracismo. Bueno, en realidad sí, es la plena ciudadanía, pero aún falta trabajo y mucha más pedagogía para que esta consigna impregne. El lenguaje es una forma de comunicarnos y de momento necesitamos términos que se entiendan. De ahí la idea de desarrollar este pequeño párrafo sencillo explicando el racismo, como algo estructural, un sistema de dominación y estratificación, que no son cosas anecdóticas de la historia. Ya sabes que es muy dificil desmontar un sistema. Como te decía, la idea positiva antagónica es la plena ciudadanía, o bien la Igualdad en el sentido amplio, pero el término igualdad también es muy abarcativo… y al mismo tiempo se trata de integrar las diferencias. Seguim… m’agrada xerrar d’aquest tema, perquè necessitem aportacions. Una abraçada.


#4

Yo creo que hay un tema fundamental rara vez abordado que es el derecho a votar de los inmigrantes residentes “no comunitarios” aunque sea en las municipales.Hay familias donde la madre con NIE no puede votar y su hija nacida en Catalunya si puede,pero en muchos casos no lo hacen porque sus madres no podían o ni entra el interés a casa y así se transmitirá el desarraigo a la acción política. Confío que este derecho a votar protege en si a la población residente del racismo y la exclusión ya que será vista como ciudadana con escudo que es el voto. Este derecho también animara a muchas de nosotras a interesarnos y integrar el mundo de la política y el activismo. La situación actual es absurda , una residente comunitaria podría votar después de un año de residencia y una extracomunitaria que lleva aquí 20 años solo puede votar en la comunidad de vecinos. Si todos los residentes de Badalona pudiesen votar Albiol nunca se hubiera atrevido tanto en su campaña


#5

Molt d’acord en les seves apreciacions, kader, i crec que convindrà amb mi en què no hi ha la més mínima possibilitat de fer efectius aquests drets mentre pertanyem a l’asfixiant estat espanyol.
Cap ni una. En absolut amb cap de les majories possibles entre PP, PSOE i C’s
En altres temes, podria ser possible arribar a imaginar que en un termini de posem-hi 5-10 anys, potser Espanya hagi anat evolucionant cap a uns nivells democràtics semblants als que nosaltres (la societat catalana en general) preconitzem. No els podem pas esperar, oi ?
En termes de drets i llibertats, la tradició demofòbica espanyola és enorme. En accés al dret de vot, essencial.
L’estat espanyol és majoritàriament xenòfob, ara mateix, amb la comunitat catalana (7’5M) i amb la catalanoparlant (11M), i això que sense elles no existiria pas Espanya.
Imagini’s, doncs, amb les persones forasteres: els interessen només com a força de treball i de sobreexplotació… I ni tan sols compleixen les normes europees d’asil.


#6

Gracias JM ,pero no creo que la sociedad espanyola sea "demofobica " y el nivel democrático en Catalunya no se diferencia en nada del resto del territorio espanyol a parte en la iniciativa del referendum, yo he vivido 11 anys en Valladolid supuesta cuna de la derecha mas reaccionaria, pero oye no quiero mentir, ahi nunca experimenté racismos,pero a Barcelona si, aquí también se explota el trabajador y no solamente el trabajador inmigrante. La verdad yo estoy interesado por la separación de Catalunya en la linea de los Comuns, linea que se basa sobre información veraz sin dogmatismos ni demasiados sentimientos, no podemos conseguir una independencia fuerte si el pueblo entero no esta realmente y de forma cartesiana informado


#7

Qui és demofòbic no és la societat espanyola sinó la seva classe política. Això no ho dic jo, kader, sinó que és un lloc comú de pensament de molts analistes i que podem comprovar-ho amb tot el franquisme i amb la pseudodemocràcia esdevinguda després del 78.
Que la societat catalana és l’única societat realment democràtica existent ara per ara a Espanya, tampoc és cosa meva, sinó molt ben argumentada, per exemple, per Josp Ramoneda.
Jo ho constato, això sí, en el dia a dia. Independentment del referèndum actual en joc.
Que, per cert, serveix com a prova del cotó del que estem parlant.
Perquè s’hi neguen en rodó, no només TOT l’establishment espanyol, sinó també una part (petita) del català ?


#8

Crec que l’expressió “Antifeixisme” seria més adient ja que el feixisme és un concepte més ampli, vinculat a les polítiques de l’odi que incorpora qualsevol forma de discriminació per motius de raça, religió, sexe, classe social, opció política, etc, que, per tant, inclou el racisme.
A la darrera frase d’aquest apartat, quan es parla de “impulsar polítiques de revisió i reparació de la colonització europea…” ens estem referint a les polítiques de cooperació. Sota el meu punt de vista, caldria anomenar-les explícitament per visibilitzar aquesta relació.