PREÀMBUL Estatuts CatComú


#1

A finals de 2016 un grup de persones i organitzacions polítiques vam iniciar un procés de creació d’un nou espai polític català amb esperit transformador, i que, tal com recollia el seu manifest inicial, apostava per aconseguir:
“…una majoria renovada, filla d’un nou temps alhora que hereva de la millor tradició de les esquerres, el catalanisme popular, com també del feminisme, l’ecologisme i el republicanisme de la nostra terra.”

La primera fase d’aquest procés va consistir en definir col•lectivament l’ideari i objectius polítics comuns; així com els principis d’ètica política i radicalitat democràtica que han de guiar la manera de fer de l’organització. Tots dos documents van ser aprovats en l’Assemblea fundacional del 8 d’abril de 2017; en la qual vam constituir també el demos del nou espai polític (les persones inscrites) i vam escollir els seus òrgans transitoris, la Coordinadora Nacional i la Comissió Executiva. Aquests òrgans assumien, entre d’altres responsabilitats, el mandat d’elaborar una proposta de model organitzatiu per al nou espai polític mitjançant un procés de deliberació i construcció col•lectiva.

Des de febrer de 2018 s’ha desenvolupat un procés de deliberació i construcció col•lectiva del nostre model organitzatiu, que culmina amb l’aprovació en l’Assemblea del 22 d’abril de 2018 del present document; que pretén donar resposta als reptes organitzatius i polítics que en el context actual i a mig-llarg termini ha de fer front el nostre espai. Entre ells destaquen:

  1. Crear espais de participació i treball col•lectiu que permetin incorporar a persones que no participaven activament en els partits polítics preexistents, apostant per valors de radicalització democràtica, feminització de la política, etc. (passar del “no ens representen” al “desbordament ciutadà”).

  2. Integrar les diverses organitzacions preexistents a partir de l’articulació d’objectius i accions compartides (“confluència", “sumar per multiplicar”, etc.). Permetent, a partir de la posada en valor de les cultures organitzatives prèvies, construir una identitat comuna superadora.

  3. Plantejar un model per a una organització política del segle XXI. En el sentit que cal que la nova organització es desenvolupi i doni respostes a les dinàmiques socials, culturals, econòmiques, polítiques, territorials, etc. del present i el futur. És a dir, que a part d’aprendre del passat, siguem capaços de mirar sobretot al futur i plantejar innovacions i nous models.

  4. Realitzar una proposta global que contempli totes les dimensions de l’organització per tal d’aconseguir-ne un funcionament harmònic i equilibrat.

  5. Garantir una bona articulació dels grups institucionals amb el conjunt de l’organització.

  6. Promoure les relacions bidireccionals entre l’organització i la ciutadania organitzada i no organitzada.

  7. Impulsar el procés de renovació democràtica ciutadana, i els valors feministes, ecologistes i republicans al conjunt de la societat.

  8. Desenvolupar els compromisos ètics de l’organització i els seus càrrecs electes envers el conjunt de la ciutadania.

Els presents estatuts s’han de concebre, com el propi espai polític, en evolució i creixement. En aquest sentit, cal assenyalar que el present document formalitza aspectes de l’organització necessaris per al seu correcte funcionament, especialment pel que fa a l’estructura i les dinàmiques bàsiques. Però que alhora han de ser capaços de possibilitar el seu desenvolupament a mesura que l’organitza ció vagi ampliant la seva activitat i vagi consolidant la seva pròpia cultura organitzativa

Respecte al seu horitzó temporal, cal tenir en compte el moment vital en què es troba la nostra organització, que correspon amb l’inici del seu desplegament orgànic. Per això, el present document haurà de servir sobretot per a una primera etapa d’extensió territorial i alhora per abordar amb èxit el repte que suposaran les eleccions municipals de 2019.

El desenvolupament d’aquest document es realitzarà mitjançant a una sèrie de reglaments i protocols d’acord amb els procediments descrits en ell. Igualment, els presents estatuts estableixen els procediments per la seva actualització i modificació.


#2

Tenint en compte que també parla de les sectorials i altres àrees temàtiques, el preàmbul hauria d’explicitar-ho. A més, en base al que vam aprovar el passat 8 d’abril sembla prou evident que també tenim propostes a nivell europeu, cosa que també hauria de constar en aquesta part del document ja que parla de les municipals. Per això proposo que aquesta frase d’aquest últim paràgraf digui que “el present document haurà de servir sobretot per a una primera etapa d’extensió territorial i desenvolupament de l’activitat sectorial i alhora per abordar amb èxit el repte que suposaran les eleccions municipals i europees del 2019.”


#3

Preàmbul
Esmena d’addició al pàg 3, després del primer paràgraf.

No obstant això, els moments que estem vivint, decisius per al futur de Catalunya i per als Comuns, ens situen en una cruïlla i ens obliguen a reflexionar, deliberar i construir col·lectivament, no només la nostra organització sinó també la nostra política. Són temps difícils, que exigeixen el protagonisme i la iniciativa política de Catalunya en Comú Podem perquè som l’única força política que té un referent, Unidos Podemos, capaç de defensar a Catalunya i a la resta de l’Estat un mateix projecte alternatiu, perquè sabem que per canviar Catalunya cal canviar Espanya, i que no es pot canviar Espanya sense incorporar Catalunya a aquest canvi.
Hem de proposar, al costat de Unidos Podemos, una solució compartida i inclusiva per liderar obertament i sense complexos l’encaix de Catalunya en un model federal que la reconegui constitucionalment com a nació, i que alhora federalitzi el sistema autonòmic.
Un projecte amb voluntat transformadora i pacificadora que no convertirà d’un dia per l’altre a independentistes ni immobilistes però que dibuixa un trajecte de futur compartit aliè als blocs, capaç de ser transitat pels sectors raonables d’un i altre costat. Un projecte capaç de situar el conflicte polític en el terreny del que mai va haver de sortir, la política, i inaugurar un nou clima que faciliti estroncar ferides i reparar danys personals i col·lectius, única via per assolir la reconciliació efectiva de la gent dels nostres pobles i ciutats. Únic camí per superar el frontisme i la política de blocs que amenacen de devaluar i estrangular l’autogovern tan durament aconseguit per les classes populars del nostre país.


#4

MODIFICACIÓ 2:
“1) Crear espais de participació i…”

On diu “no participaven activament en els partits polítics preexistents” canviar per
“no participaven activament en organitzacions polítiques”

RAONAMENT:
Per treure el matís pejoratiu a “partits polítics”


#5

MODIFICACIÓ 3:
“Per això, el present document haurà de servir sobretot per a una primera etapa d’extensió territorial …”
Canviar per “…el repte que suposaran les diferents eleccions a nivell local, nacional i estatal”

RAONAMENT:
Eliminar la concreció relativa a les eleccions municipals del 2019, s’entén que els estatuts transcendeixen (o si més no, haurien de fer-ho) conjuntures o conteses electorals concretes, aquestes només han de servir com a contextualització. Per tant es proposa un redactat més genèric.


#6

Al punt 7) “Impulsar el procés de renovació democràtica ciutadana, i els valors feministes, ecologistes i republicans al conjunt de la societat”
= Proposo afegir els valors d’esquerres i municipalistes.
L’eix esquerra-dreta també és fonamental alhora de posicionar-nos amb els nostres valors, així com la nostra força a nivell municipal ha d’impregnar aquests valors.