Capítol I. Mecanismes i òrgans per garantir la radicalitat democràtica i la tranparència: article 30. Principis de radicalitat democràtica


#1
  1. CatComú aposta per una nova manera de fer política sustentada en els valors de radicalitat democràtica, participació, transparència, col·laboració, pluralitat, compromís amb la ciutadania i feminisme.

  2. L’organització facilitarà mecanismes que garanteixin la participació de la ciutadania en la presa de decisions rellevants i en el posicionament polític de l’organització sobre temes estratègics i projectes d’impacte social, econòmic, ambiental o urbanístic als corresponents àmbits territorials; tenint en compte els principis de subsidiarietat i solidaritat.


#2

Considero que seria interessant que el punt 2 de l’article deixi clar que els mecanismes que es facilitin siguin tan presencials com telemàtic per assegurar la participació de totes les persones. Si bé és cert que apareix al reglament, trobo oportú que es vegi reflectit i especificat als principis… Així doncs proposo que el punt 2 d’aquest article digui que “l’organització facilitarà mecanismes tant presencials com telemàtics que garanteixin la participació…”


#3

En el punt 2 crec que s’hauria de canviar l’expressió de la ciutadania per dels seus membres, doncs són aquests els que “participen en la presa de decisions rellevants i en el posicionament polític de l’organització”, no pas la ciutadania.


#4

11. Títol quart - Afegir - Àrea política de feminismes

Justificació
Tal i com es reconeix a l’article 30, la nostra organització aposta per una nova forma de fer política sustentada, entre d’altres, en els valors i pràctiques feministes. De la mateixa manera que l’article 31 reconeix la necessitat d’un àrea política de transparència, es veu adient afegir un article respecte a la necessitat d’un àrea política de feminismes.
Desprès de l’avaluació d’aquest primer any, aquesta àrea resulta imprescindible, no pot ser una paraula buida sinó que s’ha de demostrar amb fets.

Proposta - Afegir Article 31bis. Àrea de feminisme

1.El feminisme ha de ser transversal a tota l’organització. El feminisme no és un mot buit a usar en els discursos sinó que és una pràctica a demostrar quotidianament. A més, és una pràctica difícil en una cultura patriarcal que necessita d’una alerta constant.
Aquesta pràctica va molt més enllà de garantir la presència de dones, consisteix en construir espais polítics, formes de fer i processos que siguin profundament inclusius i radicalment democràtics. Despatriarcalitzar la política comporta també eradicar formes de funcionar basades en la concentració en poques mans de l’autoritat, la informació i la capacitat de presa de decisió, sovint en espais no orgànics ni formals. Passa també per acabar amb formes de fer que no respecten ni els tempos ni els processos amb els que s’ha de dotar qualsevol espai col•lectiu per garantir el caràcter democràtic del seu funcionament. Així com situar la vida al centre en les polítiques i en la forma de fer política.

2.Per tal de garantir transversalitat i importància, així com construir una organització política feminista, l’òrgan executiu haurà de comptar amb una àrea de feminismes que treballarà de forma coordinada amb la resta d’ àrees, i esdevindrà un espai autogestionat i assembleari en la presa de decisions i elecció de càrrecs. Així mateix, per assegurar transversalitat cada espai territorial haurà de tenir la seva àrea de feminismes.

3.Funcions
a. Donar suport i assessorament així com generar eines d’avaluació per les pràctiques dels diferents òrgans interns, els càrrecs públics i grups institucionals.
b. Identificar les situacions que puguin generar comportaments violents i poc empàtics, i incorporar les eines necessàries de gestió de conflictes per abordar-les.
c. Avaluar el nivell i tipus de participació de l’organització, implementant diverses estratègies que possibilitin la participació des de les cures i conciliació.
d. Proposar formacions i espais de reflexió per tal d’apoderar les dones per ocupar espais de poder, des de la cura i la presa de consciència sobre els processos històrics i actuals de socialització de les dones en relació a la política. Així com treballar la relació entre masculinitat i poder
e. Potenciar noves formes d’interacció política i sostenibilitat de la política amb la vida


#5

En tot cas, CatComú com a organització ha de garantir mecanismes paticipatius als seus i seues inscrites per a tot allò que fa referència al funcionament de a formació. I altra cosa es, o sería de calaix en el propi tarannà, que també es comprometi o faci comprometre els seus membres a desenvolupar i posar en marxa tots els mecanismes possibles de participació ciutadana en cas que tinguin càrrecs públics i en tot allò que afecta a la vida dels i les ciutadanes. (Com està fent ara l’Ajuntament de Barcelona amb el procés participatiu per decidir els futurs usos de l’espai de La Model).


#6

AFEGIR :
article 30-bis. Principis de transversalitat

  1. CatComú aposta per la transversalitat en els debats i la presa de decisions, i atenent la diversitat de la composició de l’espai cal articular aquesta diversitat de forma orgànica, en aquest sentit s’estableix la formula de les corrents d’opinió, de caràcter permanent o puntual per a temes concrets.
  2. Les corrents d’opinió tenen un caràcter instrumental de debat, i en aquest sentit han de poder tenir presencia en els debats, expressar interna i/o externament opinions, i poder impulsar debats als òrgans corresponents.
  3. Per constituir una corrent cal el 15% de membres del Consell Nacional o un 25% d’activistes d’un determinat àmbit. Aquests s’adreçaran a la direcció executiva per comunicar-ho, un cop validat caldrà que es faci públic en els mitjans intern de comunicació.
    RAONAMENT : Està explicat en el primer punt.

#7

TITOL QUART. RADICALITAT DEMOCRÀTICA
CAPITOL I MECANISMES I ÒRGANS PER GARANTIR LA RADICALITAT DEMOCRÀTICA, EL PLURALISME I LA TRANSPARÈNCIA
ADDICCIÓ:
Article 30bis. Pluralisme intern. Corrents d’opinió.
Catalunya en comú té com a senyal d’identitat, des del seu mateix origen confluent, la radicalitat democràtica, la diversitat i el pluralisme de la composició de l’espai. Per això, des del respecte i la llibertat d’expressió individual i col·lectiva es considera necessari articular aquesta diversitat de forma orgànica. En aquest sentit, es poden crear corrents d’opinió, de caràcter permanent o puntual per a temes concrets.
Les corrents d’opinió tenen un caràcter instrumental de debat han de tenir garantit l’accés als mitjans de comunicació interns i als recursos compartits, han de poder tenir presència en els diferents espais de l’organització amb la finalitat de poder impulsar debats i reflexionar sobre determinats temes.
La creació d’una corrent d’opinió ha de ser comunicada a la Comissió Executiva, aquesta comunicarà la seva existència als diferents espais i persones inscrites de Catcomú.

RAONAMENT :
Està explicat en el propi redactat