Article 2. Àmbit i finalitats


#1
  1. CatComú, és un partit polític d’àmbit català, constituït per a contribuir democràticament a la determinació de les polítiques i a la formació de la voluntat política del/les ciutadans/es, i alhora promoure la seva participació en les institucions representatives de caràcter polític mitjançant la presentació i recolzament de candidats/tes en les corresponents eleccions.

  2. Defensem una nova manera de fer política, la política del comú, on les persones i la comunitat som protagonistes. Una nova manera de fer basada en la solidaritat i la cooperació que, al nostre entendre, s’han de sobreposar a la competitivitat i l’individualisme, valors que la societat de consum ha afavorit fent-los un signe massa present a la nostra societat. La implicació ciutadana i la col·laboració entre persones diverses, lliures i iguals són els principis fonamentals que articula la nostra proposta.

  3. Volem una democràcia real que impregni tots els àmbits de la nostra societat. Creiem que per assolir-la calen noves pràctiques polítiques i noves institucions, però també que la ciutadania puguem participar en la política de forma diferent a com ho hem fet fins ara. Així, la política del comú es basa en una voluntat democratitzadora aplicable a tres àmbits:

a) Intervenir sobre el mercat a través de la regulació social i ambiental, democratitzant l’economia i les empreses per avançar cap a una societat realment justa i igualitària.

b) Desenvolupar unes institucions públiques no burocràtiques que garanteixin i proveeixin drets, serveis i polítiques públiques de forma universal. Unes institucions on la ciutadania hi tinguem un paper central a través de nous mecanismes de participació, transparència i control.

c) Afavorir pràctiques comunitàries i experiències cooperatives i autogestionades que fomentin l’empoderament de la ciutadania.


#2

Eliminar el terme ciutadà/ciutadania i sustituir-lo per termes com a persona, gent, societat, etc, que son termes més inclusius, doncs al parlar de ciutadans es limita el missatje a aquelles persones que tenen el drets derivats de la seva condició, deixant fora a, per exemple, les persones immigrades que no son benefactores dels drets polítics que sí poseeix la ciutadania reconeguda.


#3

“Defensem una nova manera de fer política, la política del comú, on les persones i la comunitat som protagonistes.”

Caldria definir millor què vol dir la política del comú: “les persones i la comunitat” poden ser protagonistes en polítiques molt allunyades del que Catalunya en Comú defensa. Una possibilitat seria posar exemples del que volem dir: gestió al servei de les persones i la comunitat de serveis bàsics com l’aigua i l’energia i serveis públics com l’educació o la sanitat.


#4

Proposaria un quart apartat per remarcar una mica més el caracter revolucionari de la nostra organització
4.- Defensem un model de societat sense desigualtats de cap classe, sense cap tipus de discriminació, una societat igualitària sense classes socials i fonamentada en la llibertat i el predomini de la propietat col.lectiva dels mitjans de producció."


#5

Esmena a l’article 2, apartat c:

c) Afavorir pràctiques comunitàries i experiències cooperatives i
autogestionades que fomentin l’empoderament de la ciutadania. Incloent la recerca de la sobirania tecnològica, cercant mitjans tecnològics lliures que assegurin l’accessibilitat a tothom i la seguretat i privacitat de les comunicacions.

Explicació:

L’ús de programaris informàtics o xarxes socials “de moda” requereix d’equips informàtics d’última generació que no son accessibles a tothom.
De la mateixa manera, hem de donar resposta als requeriments de seguretat en les comunicacions internes i la privacitat de les dades. O la fiabilitat de votacions telemàtiques.
Per això és important avançar de mica en mica cap a un model de eines de software lliure i/o encriptades que assoleixin aquest objectius.

Més informació:


#6

Esmena que ens fa arribar en Lluís Medir de Palafrugell
A l’article 2
De supressió al 2.3 a partir de “creiem que per assolir-la… fins al final
Motivació: Penso que son punts programàtics, no estatutaris.


#7

En l’article 2 del punt 3 canviaria “democràcia real” per “volem que la democràcia impregni tots els àmbits de la societat”. La justificació és que cal lluitar per la paraula democràcia sense cap tipus de mot que ajudi a definir-la. Senzillament en portar la democràcia en tots els àmbits de la vida de les persones ja és molt.